Close Menu

NSGK waarschuwt voor kaartverkopers

23 mei 2018

In de gemeente De Bilt worden momenteel kaarten aan de deur verkocht, zogenaamd voor NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Dit is echter niet het geval; NSGK verkoopt nooit kaarten aan de deur. Als iemand u iets wil verkopen aan de deur 'voor NSGK', dan raden wij u aan om de plaatselijke politie te waarschuwen. Wilt u daarnaast ook NSGK informeren? Dat kan via info@nsgk.nl.

Lees hier meer op de website van NSGK.

Als toezichthouder van de goededoelensector waarschuwt het CBF al sinds jaar en dag voor verkopers van kaarten en andere producten, die hun waar aanprijzen met de belofte dat de opbrengst naar het goede doel gaat, maar dit in werkelijkheid geheel of grotendeels in eigen zak steken.

Het belangrijkste wat consumenten kunnen doen wanneer een verkoper voor de deur staat, is vragen naar de vergunning van de gemeente. Sommige verkopers zeggen dat dit niet nodig is omdat het geen collecte voor een goed doel is maar verkoop van goederen. Fout. Aan de deur verkopen (‘colportage’) zonder vergunning is toegestaan. Maar niet wanneer de opbrengst geheel of gedeeltelijk naar een goed doel gaat. Dan hebben de verkopers in vrijwel alle Nederlandse gemeenten een vergunning nodig. Dit valt namelijk expliciet onder de collectevergunning.

Natuurlijk kan een verkoper de beste bedoelingen hebben, maar dan is het ook geen probleem om bij de gemeente een vergunning aan te vragen.

U kunt ook vragen (of controleren op de website van het CBF) of het goede doel een door het CBF Erkend Goed Doel is. De erkenning is niet verplicht. Maar ook het niet hebben van de erkenning kan een signaal zijn dat de verkoper zijn eigen belang hoger heeft staan dan het belang van het goede doel. Via Google zult u vaak meer meldingen vinden.

Voor klachten over dubieuze verkopers aan de deur kunt ook contact opnemen met het CBF.

NSGK waarschuwt voor kaartverkopers